Els patrons de Castelló

-->
Aquest any els alumnes de Religió hem el-laborat un treball dels Patrons de Castelló, ja que la revista està dedicada a la cultura i tradicions de la nostra ciutat. I nosaltres hem pensat en ensenyar-vos un poc de la seua història... En primer lloc dir-vos que els Patrons de Castelló són: Sant Blai, Sant Cristòfol i la Verge de Lledó. Hem fet un breu resum de la seua vida i també de qui i com es va trobar “la troballa” de la Verge del Lledó.

-->
SANT CRISTÒFOL

Relicte (és com abans es deia Sant Cristòfol, abans de batejar-se) va nàixer al Líban en l'any 200 dC.
Quan va tindre 22 anys, era el més fort de tot el seu poble i va decidir servir a la persona més poderosa del món, l'Emperador. Relicte és va convertir en el soldat favorit de l'Emperador.

Un dia, l'Emperador va veure Satanàs i es va espantar. Aleshores, Relicte volia trobar Satanàs. Van passar molts mesos i estava molt cansat. Un bon dia va aparéixer Satanàs i va dir si volia unir-se a ell, i va acceptar.
Al tercer dia van arribar a un poble on hi havia una creu i Satanàs va ordenar evitar-la. Relicte va preguntar per què tenien que evitar-la i Satanàs li va respondre que allí va morir Jesucrist, i tenia molt de por, per això no era totalment invencible.

Relicte a partir d'aquest moment, va fer el bé per a que se'l presentara Jesucrist. Un bon dia, Jesucrist se'l va aparéixer. Relicte va fer tot el que li va dir Jesucrist. A partir d'ací, Relicte va dir en molts pobles la paraula de Déu.

Un dia l'Emperador va decidir aniquilar a tots els cristians. Jesucrist li va dir a Relicte, que no tinguera por. Van atrapar a Relicte i quan anaven a aniquilar-lo, les fletxes sempre es desviaven i una va arribar a donar-li al rei en l'ull. Relicte va dir que es deixava aniquilar i, amb la seua sang es curaria el seu ull. Així ho va fer, i es va complir.

L'Emperador en eix moment, va ordenar alliberar als cristians que es trobaven amb vida. Després de molt de molt de temps, va haver dues epidèmies que ningú, fins i tot els metges que van vindre des de València, podien explicar.

El dia de Sant Cristòfol, inexplicablement, va desaparéixer l' epidèmia i tots van decidir que Sant Cristòfol fóra patró de Castelló.






MARE DE DÉU DE LLEDÓ



-->
L´any 1251 quan el Rei Jaume I va autoritzar el trasllat dels veïns que vivien al “Castell vell de la Magdalena”, a la “Plana”, algunes famílies van alçar els seus habitatges dins de les muralles per a protegir-se dels atacs d'invasors i pirates; altres es van quedar en les alqueries, perquè eren llauradors i cuidaven les terres i animals. En una d'aquestes alqueries vivia la família Granyana que tenia un fill que li deien Pere; era un xiquet fort i espavilat, i amb el pas dels anys es va convertir en un home treballador i honrat. A més, com que era tan gran i corpulent els veïns l´anomenaven “PEROT”.
Al mateix que son pare, Perot, era un dels millors llauradors de tota la comarca. Un dia Perot va anar a la fira que hi havia de ramaders i va comprar dos bous joves, robustos i sans com ell; els va dur a l'estable i desprès d'acomodar-los es va quedar una bona estona mirant-los i es va sentir l'home més feliç del món!! Perot era tan feliç que va anomenar als bous: Samsó i Salomó.
Al dia següent, ven prompte, Perot va anar a buscar els bous per començar a treballar la terra i es va adonar que havia fet una bona compra, ja que eren molt treballadors. Alguns veïns li van demanar que els bous li treballaren les seues terres també.
Una nit els bous estaven molt nerviosos i inquiets i Perot va anar a veure que els passava. Va tractar de calmar-los, però els bous no atenien a raó i Perot va enganxar els bous a la carreta i es va dirigir al camp. Els bous caminaven de pressa i impacients. A més
una sorprenent llum conduïa els bous, sense que Perot poguera detenir ni dominar-los. De sobte i sense cap motiu, els bous es van aturar, Perot els va ordenar que continuaren, però no va aconseguir
fer-los donar un sol pas. Novament va aparèixer un resplendor de llum que il·luminava un arbre, “un lledoner”. Samsó i Salomó, guiats per la llum, es van dirigir cap a l'arbre. Perot no aconseguia dominar els bous i seguia els seus passos.
Perot estava impressionat pel que estava passant i una vegada sota l'arbre va notar com la punta de l'aladre es va enganxar amb una llosa. En eixe mateix moment, l'arbre (el lledoner) es va il·luminar i els bous van traure una gran pedra. Quan la pedra va estar al descobert, va aparéixer una menuda estatueta de pedra blanca. En eixe mateix moment les estrelles del cel van brillar com mai ho havien fet anteriorment. Immediatament els bous es van postrar davant la Imatge de la Mare de Déu i Perot va caure agenollat, per una força sobrenatural (Era la Mare de Déu del Lledó, anomenada així per ser descoberta davall d'un lledoner l´any 1366). Perot, un poc desconcertat es va dirigir a la vila on va explicar a l'alcalde el que acabava de contemplar i així junt al sacerdot i alguns veïns es van dirigir al lloc on Perot els va indicar; allí estava la “Imatge” la van agafar i la van dur a l'església de Santa Maria de Castelló. Després d'estar pregant tots els veïns, el sacerdot va tancar l'església i cadascú se'n va anar a sa casa per a descansar. L'endemà, en clarejar el dia, el sacerdot va obrir la porta de l'església i es va trobar amb la sorpresa que la “Imatge” de la Mare de Déu no era al lloc on l´havien guardat. El primer que van pensar és que algú l'havia furtat; però no podia ser perquè la porta de l'església no estava forçada. Així doncs, immediatament es van dirigir al lloc on Perot havia trobat la “Imatge” i allí estava. De nou, la van dur a l'església, a Castelló i quan va arribar la nit, el sacerdot va decidir quedar-se junt la “Imatge”, però quan la son li va vèncer es va quedar dormit a la cadira i quan va despertar va poder comprovar, que la “Imatge” havia desaparegut una altra vegada. Van tornar a dirigir-se al lloc on havia aparegut (als peus del lledoner) i allí estava la “Imatge de la Mare de Déu”. Així doncs, van comprendre que la Mare de Déu volia estar als peus del lledoner i les autoritats van decidir alçar allí una ermita on podien venerar i rebre culte a la Imatge anomenada Verge del Lledó.
Els veïns de Castelló i peregrins d'altres pobles acudien a l'ermita per venerar-la i confiar-se a la seua protecció. Amb el pas dels anys la devoció a “la Mare de Déu del Lledó” va augmentar i es va crear una confraria encarregada de col-laborar amb el Prior.
La devoció per “La Mare de Déu del Lledó” era enorme i a l'any 1922 el Papa Pío XI va declarar la Mare de Déu del Lledó patrona principal de Castelló i el 1924 el Cardenal de Tarragona va coronar pontifíciament i canònicament la “Imatge de la Lledonera”. Finalment en 1983 el Papa Juan Pablo II va elevar a la dignitat de Basílica el Santuari del Lledó.



SANT BLAI

Sant Blai va nàixer a la ciutat de Sebaste (Armenia) per l'any 250 dC en el sí d'una família noble i rica. Els pares de Blai eren molt bones persones i tractaven totes les persones amb respecte i educació, també als seus criats i Blai va aprendre a ser respectuós i a ajudar a totes les persones sense importar-li la seua condició social. Quan Blai va tindre l'edat d'anar a escola, com que va resultar ser molt bon alumne ajudava a tots els companys a fer els deures i per això tots el companys l'admiraven i l'apreciaven. Els mestres van cridar els pares de Blai i els van indicar que ja que a Blai li agradava tant ajudar les persones, poguera estudiar Medicina i així podria ajudar els veïns de la ciutat. I així va estar, Blai va estudiar Medicina, Filosofia i Ciències Naturals. En acabar Medicina Blai dedicava molt de temps per atendre els mes pobres i ajudar els més desfavorits sense cobrar-los res, ja que Blai al mateix temps que els curava els ensenyava que el més important en aquest món consistia en ajudar-se uns als altres a canvi de res i respectar-se mútuament, ja que tots som iguals als ulls del Senyor.
Com a Blai li agradava estar al servei dels altres perquè seguia la doctrina de Jesús que havia après dels seus pares, es fa ver sacerdot. La seua fama d'home bo, savi, humil i honrat era coneguda en tota la ciutat, i quan va morir el Bisbe, tots els cristians per unanimitat, van decidir que fóra Blai el que ocupara el càrrec de Bisbe de Sevaste. Blai va accedir, però amb la condició de poder continuar assistint els malats pobres que cada vegada hi havien més. La gent veia en Blai un exemple de Jesús.
Durant aquell temps, els romans encara perseguien els cristians i per això Blai i tots els cristians van fugir a les muntanyes i allí van estar durant diversos anys fins que un soldat espia, fent-se passar per cristià, es va descobrir. D'aquesta manera el governador de Roma va poder saber on es trotaven. Llavors va enviar al exercit per a capturar-los, però sobre tot volia capturar a Blai. Per fi els soldats van fer presoner a Blai i de camí a la ciutat la gent de les aldees i pobles eixien per a saludar al Bisbe, donant-li suport i les gràcies per tot el que havia fet pels malats pobres. Blai els atenia amb un somriure a tots i de sobte, quan anaven pel camí es van sentir els sanglots d'una mare desesperada amb un xiquet als braços. Al xiquet se li havia clavat una espina a la gola i no podia respirar. Blai li va fer una creu en la gola alhora que va pronunciar una oració i de sobte, el xiquet va començar a respirar, l'espina va desaparéixer de la gola. La gent es va quedar sorpresa,ERA UN MIRACLE! Quan van arribar davant el governador i li van contar tot allò que va succeir, el governador li va proposar que renunciara al cristianisme a canvi de salvar la seua vida, però Blai es va negar doncs el governador va ordenar dur davant de la seua presència als pares de Blai, ja que volia que el convenceran per abandonar a Jesucrist, però els pares no van accedir. A l'instant, un soldat, per ordre del governador va traure un rastell amb pues de ferro i el va martiritzar fins la mort. Desprès va executar els seus pares. Aquest fet succeïa el 3 de febrer del any 316 .
Després executaren a molts cristians i els que van poder escapar, es van dedicar a viatjar per altres ciutats i països, contant la vida de Blai i convertint al cristianisme a molta gent.
A poc a poc Blai es va convertir en un Sant molt popular, invocat per a curar malalties, sobretot de la gola i també per a protegir els xiquets.
Es parlava de Blai per tota Europa i va arribar també a Espanya i a Castelló, on els veïns s'aclamaven per a que els proporcionara una bona collita i que salvaguardara els animals i sobretot que cuidara als xiquets de les malalties. La fe dels veïns de Castelló a Sant Blai era tan gran que en 1721 el van declarar PATRÓ DE CASTELLÓ.
En l´actualitat, els veïns del carrer Sant Blai celebren el 3 de febrer les festes en honor al Sant.